Apeldoorn Invitational

Op 27 juni vond de Apeldoorn Invitational plaats en dat leverde een erg gezellige en zeker ook sportieve zaterdagmiddag op. Toen alle stofwolken waren opgetrokken, kwam GM Sipke Ernst, die in een nog niet zo grijs verleden een seizoen of zes voor Apeldoorn heeft gespeeld, als winnaar uit de strijd.

Omdat het geplande GM toernooi dit jaar helaas niet door kon gaan (zie schaakweek.nl/schaakweek-2020), kwamen we op het idee om een online rapidtoernooi te organiseren met onder andere de vrijwel volledige selectie van MuConsult Apeldoorn 1. Als toernooiformule ligt KO normaal gesproken niet echt voor de hand, maar bij wijze van experiment hebben we dat gewoon maar een keer uitgeprobeerd. Zie hier de toernooisite: lichess.org/team/apeldoorn-invitational

Het toernooi werd live uitgezonden en is hier terug te zien: twitch.tv/schaakweek

Het idee was om 64 deelnemers aan de start te krijgen en daarmee een dwarsdoorsnede van de Apeldoornse schaakscene, van schoolschaak tot topschaak. Diverse schaakvrienden van buiten Apeldoorn maakten het veld compleet. Vereerd waren we met de deelname van voormalig wereldtopper en veelvoudig Nederlands kampioen GM Loek van Wely.

Alle partijen zijn inmiddels hier te downloaden: theweekinchess.com/chessnews/events/apeldoorn-invitational-2020

In de eerste ronde werd vrijwel alles 2-0, hetgeen pittig was voor de moedige schoolschakers die de uitdaging waren aangegaan. Chris Doornekamp, die het schoolschaken in Apeldoorn de afgelopen jaren flink heeft gepromoot, kreeg zelf met mooi positioneel spel een prachtige stelling met wit tegen FM Onno Elgersma, maar moest uiteindelijk het onderspit delven. Cato de Zoeten scoorde als enige een remise in haar tweede partij tegen IM Max Warmerdam.

In de tweede ronde had Tom Meurs een totaal gewonnen stelling tegen meervoudig Braziliaans kampioen GM Alexandr Fier, maar een gruwelijke blunder bedierf de winst. Ook de tweede partij verliep niet slecht, maar na een tweede blunder was het over. Marcel Boel had naar eigen zeggen een mislukt positioneel offer (Txf6) tegen Max, maar de poging wordt gewaardeerd. Dries Wedda, die zich inmiddelijk heeft ontwikkeld tot een geduchte snelschaker, schakelde indrukwekkend IM Nico Zwirs uit na vier bloedstollende partijen. Erik Smit won een knappe partij van Koen Leenhouts en dwong daarmee ook een barage af, maar daarin stelde de sympathieke IM uit Zeeland orde op zaken. Jasper Zwirs schakelde gedecideerd met 1.5-0.5 WGM Anne Haast uit en wist het daarmee verder te schoppen dan zijn grote broer. Jeroen van Onzen tenslotte, won met twee spectaculaire partijen verrassend met 2-0 van Eelco Kuipers.

De grootste sensatie van de derde ronde was de uitschakeling van Loek van Wely door Koen Leenhouts. De eerste partij werd remise, maar in de tweede partij wist Koen knap de overhand te krijgen en uiteindelijk het eindspel te winnen. Sipke verloor de eerste partij van zijn Groningse teamgenoot IM Nick Maatman, maar stelde daarna orde op zaken door drie keer op rij te winnen. Vooral de laatste partij met Txh7 is het naspelen waard. Boeiend was ook het duel tussen generatiegenoten Onno Elgersma en Dries Wedda. Na de eerste partij verloren te hebben, bleek Onno de koelste en won uiteindelijk eveneens met 3-1.

In de vierde ronde, oftewel de kwartfinales, vlogen er nog twee grootmeesters uit. Max Warmerdam verloor de eerste partij van Koen Leenhouts, maar won er toen drie op rij, een scenario dat we kennen uit de derde ronde. Het positionele kwaliteitsoffer uit de tweede partij was fraai (zeker een kanshebber voor het boek) en de matcombinatie uit de vierde partij ook. IM Thomas Beerdsen won knap 2-0 van teamgenoot GM Roeland Pruijssers. De match tussen Alexandr Fier en IM Miguoel Admiraal was razend spannend. Miguoel won de eerste pot, maar Alex sloeg terug in de tweede. Vervolgens was het weer de beurt aan Miguoel, met een gedurfd stukoffer (wederom een kandidaat voor het boek) dat al snel prachtig spel opleverde. De vierde partij was ook weer spannend, maar na een gruwelijke blunder van onze Braziliaanse vriend was het klaar. Onno hield de eerste partij knap remise met zwart tegen Sipke, maar in de tweede partij wist Sipke zich als enige grootmeester te kwalificeren voor de halve finale.

In de vijfde ronde, de halve finales, nam de spanning verder toe. Zou er een volledig Apeldoornse finale in het verschiet liggen? Miguoel won overtuigend de eerste partij van Max, maar onze jonge Apeldoornse teamcaptain won er daarna twee. De vierde partij leek ook zijn kant op te vallen, maar vervolgens werd het compleet chaotisch en schoot het alle kanten op. Zouden we dan de eerste 1+1 partijen te zien krijgen? Uiteindelijk won Max alsnog en plaatste zich daarmee voor de finale. Thomas Beerdsen is een gevreesde aanvalsspeler, maar zijn loperoffer op h2 was niet correct. Omdat Sipke de eerste partij al had gewonnen, volstond eeuwig schaak voor een plaats in de finale.

In de strijd om de derde plaats, de kleine finale, sloeg Thomas de eerste slag, maar daarna sloeg Miguoel toe met drie winstpartijen, het scenario dat we inmiddels maar al te goed kennen. Vooral zijn Caro-Kann bleek een machtig wapen. Dan de finale tussen Sipke Ernst en Max Warmerdam. In een prachtige koningsindische partij nam Max de voorsprong, waarna Sipke met zwart moest gaan forceren. Zijn geliefde 1.e4 e5 moest plaatsmaken voor een riskante Siciliaan. Max raakte de draad kwijt toen hij Pf4 toe liet en verloor het eindspel: 1-1. In de derde partij verscheen er wederom een koningsindier op het bord en na een lange tactische schermutseling bleef een remise eindspel over. Aangezien de stand gelijk was getrokken, koos Sipke in de vierde parttij voor zijn vertrouwde Open Spaans en kwam er comfortabel uit. Vanwege de gedekte vrijpion mocht zwart zelfs op meer hopen, maar na een onnauwkeurigheid was het toreneindspel in balans. De partij werd beslist door de positionele blunder a3, daar waar de breekzet b3 de stelling in balans had gehouden. Daarmee ging Sipke er met de hoofdprijs vandoor, maar kan ook Max, die het hele toernooi zelf ook streamde (zie m.twitch.tv/xamax2000) terugkijken op een geslaagd toernooi.

Update: in overleg met New in Chess is besloten dat Max en Miguoel allebei een boek krijgen. Max voor zijn voorbeeldige positionele kwaliteitsoffer tegen Koen. Miguoel voor zijn moedige loperoffer tegen Alex. Alle prijzen zijn inmiddels uitgereikt of onderweg en als organisatie kijken we terug op een prachtig toernooi en een bijzondere Schaakweek 2020.